IT odeljenja

U Gimnaziji u Mladenovcu 43 prijavljenih za jedno IT odeljenje od 20 učenika
  • IT odeljenja

Objavljeno: 16.05.2018. \\ Vesti \\ 4 komentara

Za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana IT odeljenja naredne školske godine prijavilo se 2.537 učenika, približno četiri odsto od ukupnog broja učenika koji će upisati srednje škole, što je za gotovo pet puta više u odnosu na prethodnu školsku godinu, kada je bilo prijavljeno 556 učenika, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete. Na prijemnom ispitu, koji je zakazan za 3. jun, polagaće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa, dok se za pripremu koriste zbirke za polaganje završnog ispita. U zavisnosti od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, s obzirom na to da su se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine.

U školskoj 2018./2019. godini u mladenovačkoj Gimnaziji će biti upisano 20 učenika u jednom IT odeljenju. Za polaganje prijemnog ispita na ovom odeljenju se prijavilo 43 učenika. Prijava je završena 14. maja.

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će sva neophodna znanja i veštine koja će im otvoriti vrata IT industrije. Biće i odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja. Pored toga, dobiće i široko gimnazijsko znanje koje im omogućuje da, ukoliko žele, nastave svoje školovanje u nekom potpuno drugom pravcu.

IT odeljenja imaće maksimalno po 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na grupe. Sve gimnazije su opremile kabinete za informatiku, nastavnike informatike očekuju obuke za nove predmete dok učenicima nije potrebna dodatna IT oprema niti ulaganje u učenički materijal.

Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji se na tržištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine. Potrebno je povećati taj broj najmanje pet puta, na preko 7.000 radnika godišnje, kako bi izvozni ciljevi bili dostignuti.

Ovaj sektor u Srbiji trenutno zapošljava oko 20.000 radnika a prosečna plata u ovom sektoru viša je nego u drugim privrednim granama.

Tekst: Predrag Aleksenrić

(tanjug.rs)

Fotografija: facebook.com/Gimnazija-Mladenovac

Komentari
  • MyPassion

    newlherOr
    03.06.2018 12:18

    Идея отличная, поддерживаю. --- Прошу прощения, что я вмешиваюсь, но, по-моему, есть другой путь решения вопроса. скачать fifa 15 на пк от механиков, скачать английский комментатор для fifa 15 и фифа официальный сайт fifa 15 32 bit скачать торрент
Napomena

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti.

Ostavite komentar